دستگاه عرق گیر و یا دستگاه تولید عرقیات گیاهی را می‌توانیم یکی از دستگاه‌ها و ماشین آلات پرکاربرد صنایع غذایی معرفی کنیم که امروزه در کارگاه‌ها و کارخانه‌های تولید عرقیات مورد استفاده قرار می‌گیرد. به دلیل اینکه ایرانی‌ها به مواد خوراکی طبیعی و طب سنتی اهمیت زیادی می‌دهند، در نتیجه می‌توان با کمک این دستگاه‌ها در کارگاه‌ها و یا حتی خانه اقدام به تهیه انواع عرقیات گیاهی و گلاب کرد. جالب است بدانید با تهیه این دستگاه‌ها علاوه بر تهیه عرقیات برای مصرف شخصی می‌توانید اقدام به فروش و عرضه محصولات خود کرده و از این طریق به درآمد بالایی دست پیدا کنید. تولید عرقیات گیاهی در منزل می‌تواند یک کسب پرسود و راحت برای شما باشد که نیاز به سرمایه زیادی نداشته و شما می‌توانید به راحتی از آن کسب درآمد کنید.

فهرست مطالب

تجهیزات مورد نیاز برای راه اندازی کارگاه خانگی عرقیات گیاهی و گلاب گیری

برای راه‌اندازی یک کارگاه و تولید عرقیات گیاهی در منزل نیاز به استفاده از تجهیزات و دستگاه‌های مختلف است که مهمترین آنها عبارتند از:

1. دستگاه عرق گیری و گلاب گیری

اگر می‌خواهید در منزل اقدام به عرق‌گیری و گلاب گیری کنید بهتر است دستگاه‌هایی را خریداری کنید که ظرفیت آنها 10، 20، 30 و 40 لیتر است. به عبارتی دستگاه‌های کوچک که فضای کمی را نیز اشغال می‌کنند برای این کار مناسب هستند. دستگاه عرق گیری دارای زیره آلومینیوم بوده و بدنه آنها از جنس استیل ضد زنگ است. همچنین مجهز به کنداناسور و مخروط بخار هستند و شما به راحتی می‌توانید آنها را تمیز کنید. از مهمترین مشخصات این دستگاه‌ها می‌توانیم به کیفیت، استحکام و سرعت عمل بالا اشاره کنیم. همچنین در نمونه‌های کوچکتر مانند 10 لیتری، 20 لیتری و 30 لیتر شاهد وجود شیر تقطیر استیل در آنها هستیم که فرایند گلاب یا عرق‌گیری را راحت‌تر می‌کنند. در هنگام خرید دستگاه عرق گیری ممکن است با چالش هایی نظیر لوله مسی یا آلومینیومی برای عرق گیری مواجه شوید و باید طبق نیاز خودتان بهترین عرق گیر را انتخاب و خریداری کنید.

2. تیغه عرق گیری

برای تولید عرقیات گیاهی در منزل نیاز است تا از تیغه خردکن عرق گیری با کیفیت و درجه یک استفاده کنید. این تیغه‌ها نمونه‌های متنوعی دارند که تیغه سه تایی یا سه تیغ که به صورت دو به دو در سه ردیف قرار دارند گزینه مناسب‌تری است. تیغه‌های این دستگاه توسط واشرهای نگهدارنده محکم شده و انواع گیاهان دارویی یا گل سرخ را به منظور تهیه عرق و گلاب خرد می‌کنند. جنس این تیغه‌ها از استیل ضد زنگ است و گزینه خوبی برای مخازن و دستگاه‌های تولید عرقیات خانگی و نیمه صنعتی هستند.

3. بطری‌های شیشه‌ای و پلاستیکی مناسب

یکی دیگر از مهم‌ترین تجهیزاتی که در زمان راه‌اندازی کارگاه گلاب گیری یا تولید عرقیات گیاهی باید تهیه کنید انواع بطری‌های شیشه‌ای و پلاستیکی است. این بطری‌ها باید در اندازه‌های مختلف تهیه شده و از کیفیت و سلامت بالایی برخوردار باشند. همچنین نیاز است قبل از تهیه از نو و دست اول بودن آنها مطمئن شوید و اطمینان یابید که درب آنها محکم است تا در طی زمان جابجایی و حمل و نقل آسیبی به محصولات وارد نشود.

4. درب بند

اگر ظرفیت کارگاه یا کسب و کار خانگی شما بالا است توصیه می‌کنیم از دستگاه دربند استفاده کنید. این دستگاه علاوه بر نقش مهمی که در محکم کردن درب بطری‌ها دارد باعث افزایش سرعت عمل کار شده و در صرفه‌جویی وقت و انرژی، به شما کمک می‌کند. این دستگاه علاوه بر مزیت‌های زیادی که دارد از تماس مستقیم دست با بطری‌ها جلوگیری کرده و باعث رعایت موارد بهداشتی نیز می‌شود.

مراحل راه‌اندازی و تولید کارگاه عرقیات گیاهی خانگی

مراحل راه‌اندازی و تولید کارگاه عرقیات گیاهی خانگی

برای راه‌اندازی کارگاه و تولید عرقیات گیاهی در منزل نیاز به دریافت مجوز دارید؛ در این مرحله باید به صنف مورد نظر مراجعه کرده و پس از ارائه همه مدارک خود و پرداخت هزینه‌های مشخص شده از آنها بخواهید وضعیت را بررسی کنند. حداکثر بعد از گذشت 15 روز، قبول یا رد شدن مدارک به شما اعلام می‌شود. پس از قبول شدن مدارک، کارشناسان برای بررسی کارگاه و تجهیزات به محل مراجعه کرده و در صورت نبود مشکل حداکثر دو یا سه ماه زمان نیاز است تا پروانه کسب برای شما صادر شود.

اگر بعد از گذشت 15 روز هنوز هیچ اقدامی برای بازدید محل مورد نظر انجام نشده باشد می‌توانید اقدام به اعتراض از اتحادیه اصناف تولید عرقیات گیاهی کنید. بر اساس نوع کارگاهی که قصد راه‌اندازی آن را دارید و تعداد دستگاه‌ها نیاز است تا مراحل مختلفی را طی کنید به همین دلیل در ابتدا به صنف مورد نظر مراجعه کرده و توضیحات دقیق‌تر را از آنها بخواهید.

هزینه راه‌اندازی کارگاه خانگی گلاب گیری و عرقیات گیاهی چقدر است؟

اگر قصد راه‌اندازی کارگاه خانگی جهت تهیه عرقیات گیاهی و گلابگیری دارید، هزینه آن بر اساس تعداد دستگاه‌های مورد نیاز و نوع دستگاه‌ها متفاوت است. این دستگاه‌ها ظرفیت‌های مختلفی دارند و قیمت هر کدام از آن ها نیز متفاوت است. همچنین هر چقدر تعداد دستگاه‌هایی که خریداری می‌شود بیشتر باشند هزینه راه‌اندازی کارگاه نیز افزایش پیدا می‌کند.

امروزه شاهد ایجاد نوسانات مختلف در بازار هستیم که این موضوع نیز می‌تواند روی هزینه‌های تولید عرقیات گیاهی در منزل و هزینه کارگاه تاثیرات مستقیمی اعمال کند. برآورد هزینه‌ها و اطلاع از آن از موارد بسیار مهم و حیاتی به حساب می‌آید. توصیه می‌کنیم قبل از راه‌اندازی کارگاه مورد نظر ابتدا با یک فرد حرفه‌ای و فردی که در این مسیر فعالیت دارد صحبت کرده و پس از برآورد هزینه‌ها اگر تمایل داشتید و هزینه‌های آن برای شما مشکلی نداشت، کارگاه خود را راه‌اندازی کنید. اما در نظر بگیرید که راه‌اندازی یک کارگاه گلاب گیری و عرقیات گیاهی می‌تواند سود خوبی برای شما داشته باشد و هزینه‌های آن پس از مدت کوتاهی جبران می‌شود.

چگونه مجوز تولید عرقیات گیاهی خانگی را بگیریم؟

چگونه مجوز تولید عرقیات گیاهی خانگی را بگیریم؟

برای تولید عرقیات گیاهی در منزل نیاز به دریافت مجوز دارید اگر قصد دارید در سطح کوچکی این کار را انجام داده و فقط می‌خواهید یک دستگاه عرق گیر خانگی تهیه کنید معمولاً این کار نیازی به دریافت مجوز ندارد. اما در صورتی که قصد راه‌اندازی یک کارگاه تولید عرقیات و گلاب را دارید یا می‌خواهید این کار را در سطح وسیع‌تری انجام دهید نیاز است تا در اولین فرصت مجوز دریافت کنید. شرایط عمومی برای دریافت مجوز کارگاه عرقیات و گلاب گیری عبارتند از:

  1. فراهم کردن مکانی مناسب با متراژ حداقل 80 متر مربع
  • مکان مورد نظر در صورتی که صنعتی یا نیمه صنعتی باشد باید دور از مرغداری‌ها، کارخانه‌ها، فاضلاب، دامداری‌ها و واحدهای مسکونی باشد.
  • مکان مورد نظر باید دارای امکانات قانونی مثل آب، برق و گاز باشد.
  • دیوارهای مکان مورد نظر باید به طور کامل کاشی کاری و بهداشتی باشند به طوری که امکان شست و شوی کارگاه به صورت مرتب وجود داشته باشد.
  • در مکان مورد نظر سیستم تهویه مناسبی برای خروج بو، آلاینده‌های شیمیایی و موجودات موذی باشد.
  • سالن تولید باید دارای دودکش باشد تا بتوان دیگ بخار را به آن وصل کرد.
  • قسمت‌های مختلف کارگاه باید دارای کپسول آتش نشانی باشند.
  • همه افراد شاغل در کارگاه باید کارت سلامت دریافت کرده باشند.
  • همه دستگاه‌های استفاده شده در فرایند عرق‌گیری باید مورد تایید وزارت بهداشت باشند.
  • نوع گیاهان استفاده شده برای عرق گیری و نحوه جمع آوری آنها نیز باید ثبت شوند.
  1. ارائه مدارک مورد نیاز برای دریافت مجوز
  • کپی شناسنامه و کارت ملی
  • ارائه کارت سلامت
  • گواهی عدم سوء پیشینه
  • گذراندن دوره‌های آموزشی
  • چند قطعه عکس پرسنلی
  • سند قولنامه یا اجاره نامه محل فعالیت
  • کارت پایان خدمت یا معافیت آقایان
  • پرداخت هزینه جهت عضویت در اتحادیه

مزایای راه‌اندازی عرقیات گیاهی در منزل و کارگاه‌ها

مزایای راه‌اندازی عرقیات گیاهی در منزل و کارگاه‌ها

راه‌اندازی کارگاه و تولید عرقیات گیاهی در منزل می‌تواند مزیت‌های زیادی داشته باشد. در صورتی که شما در منزل یا در یک کارگاه کوچک اقدام به راه اندازی خط تولید عرقیات گیاهی یا گلاب کنید این کار می‌تواند ویژگی‌های مثبت و مزایای فراوانی داشته باشد که برخی از این مزایا عبارتند از:

  • راه‌اندازی آن نیاز به تخصص بالایی ندارد.
  • انواع گیاهان دارویی قیمت مناسبی دارند.
  • عرقیات و گلاب ارگانیک قیمت بالایی داشته و شما می‌توانید چند برابر بیشتر از قیمت گیاهان دارویی آن را به فروش برسانید.
  • در تمام مناطق ایران محبوبیت بالایی داشته و تقاضا برای خرید آن زیاد است.
  • شما می‌توانید به راحتی آن را به کشورهای همسایه صادر کنید.
  • راه‌اندازی کارگاه تولید عرقیات و گلاب به هزینه زیادی احتیاج ندارد.
  • امکان راه‌اندازی آن در منزل وجود دارد.
  • امکان پیشرفت آن وجود داشته و پس از چند سال شما حتی می‌توانید کارگاهی بزرگتر احداث کنید.
  • این دستگاه‌ها دارای اندازه و گنجایش‌های مختلفی هستند که شما می‌توانید بر اساس نیاز و انتظارات خود نوع مناسب را خریداری کنید.

سود تولید عرقیات گیاهی چقدر است؟

با توجه به نوع و تعداد دستگاه‌های خریداری شده و حجم عرقیات تولید شده این کار می‌تواند سود متفاوتی داشته باشد. اما بهتر است بدانید سود تولید انواع عرقیات گیاهی و گلاب با کمک دستگاه‌های مدرن به طرز چشمگیری بالا است. در حالت کلی می‌توانیم بگوییم حاشیه سود تولیدی انواع عرقیات گیاهی می‌تواند بین 20 تا 40 درصد باشد. تنها با تهیه یک یا چند دستگاه تولید عرقیات در منزل یا در یک کارگاه کوچک می‌توانید انواع عرقیات گیاهی از جمله عرق نعنا، عرق کاسنی، عرق بهار نارنج، عرق بیدمشک و غیره را تولید کرده و آن را با قیمت بالایی به فروش برسانید.

طبق صحبت با بسیاری از افراد و فعالان این حوزه یک دستگاه خانگی تولید عرق قادر است به صورت سالیانه یک میلیون لیتر عرق گیاهی تولید کند که این موضوع می‌تواند سود بسیار خوبی برای شما داشته باشد. همچنین امکان فروش گسترده آن نیز وجود داشته و حتی شما می‌توانید محصولات خود را به نقاط مختلف کشور ارسال کنید. پس نتیجه می‌گیریم تولید عرقیات گیاهی در منزل برای افرادی که سرمایه کمی دارند و به دنبال یک کار پرسود هستند می‌تواند یک شغل ایده‌آل و مناسب باشد.

راه‌های افزایش سود در کارگاه گلاب گیری و عرقیات گیاهی

پس از تولید عرقیات گیاهی در منزل شما می‌توانید به راحتی آنها را به فروش رسانده و درآمد قابل ملاحظه‌ای کسب کنید. برای اینکه سود شما چند برابر شود می‌توانید با چند واسطه صحبت کرده و محصولات خود را پس از تولید به چند نفر عرضه کنید. علاوه بر این، هرچقدر کیفیت و میزان خلوص مواد تهیه شده بیشتر باشد شما می‌توانید سود بیشتری نیز از فروش محصولات خود به دست بیاورید. برای جلب نظر مشتری توصیه می‌کنیم عرقیات تهیه شده را بلافاصله در بطری‌های درب دار شفاف پلاستیکی یا شیشه‌ای ریخته تا رنگ آنها تغییر نکند. علاوه بر این، برای بالاتر رفتن سود، شما می‌توانید این محصولات را به افراد مختلف از جمله این موارد عرضه کنید:

  • پزشکان طب سنتی
  • عطاری‌ها
  • رستوران‌ها
  • فروشگاه‌های زنجیره‌ای
  • مغازه‌ها و سوپر مارکت‌ها

برای اینکه سود بیشتری از تولید عرقیات گیاهی در منزل به دست بیاورید توصیه می‌کنیم کارگاه خود را گسترش داده و چند دستگاه دیگر نیز تهیه کنید همچنین به کارگیری نیروهای ماهر برای تولید یا بسته‌بندی نیز می‌تواند باعث افزایش تولید و در نتیجه بالا رفتن سود شما شود.

مراحل کار با دستگاه عرق گیری و تولید عرقیات گیاهی

محصولات خود را چگونه به فروش برسانیم؟

می‌توانید یک واسطه را پیدا کرده و محصولات خود را در اختیار او قرار دهید. علاوه بر این، به صورت مستقیم نیز می‌توانید از طریق شبکه‌های اجتماعی و یا یک سایت اینترنتی محصولات خود را بفروشید. شما با ایجاد یک سایت و قرار دادن محصولات خود در آن می‌توانید به راحتی مشتریان زیادی را از سراسر ایران پیدا کنید. برای افزایش فروش خود نیاز است تا از بطری‌های شکیل استفاده کرده و کیفیت محصولات خود را نیز بالا ببرید. فروش به آشنایان و اقوام و ارائه محصولات در گروه‌ها و کانال‌های محلی نیز می‌تواند یکی دیگر از بهترین راه‌ها برای فروش محصولات و پیدا کردن مشتریان دائمی باشد.

مراحل کار با دستگاه عرق گیری و تولید عرقیات گیاهی

اگر مایل به تولید عرقیات گیاهی در منزل هستید باید بتوانید به خوبی با دستگاه‌های عرق‌گیری و گلاب گیری کار کنید؛ نحوه کار با این دستگاه‌ها شامل مراحل زیر است:

  1. قرار دادن گیاه دارویی و آب درون محفظه اصلی

در اولین مرحله نیاز است تا گیاه دارویی مورد نظر را با مقدار مشخصی آب، داخل مخزن یا محفظه اصلی دستگاه بریزید. توجه داشته باشید برای اینکه عصاره مورد نظر به خوبی خارج شود نیاز است در محفظه پایینی گیاه مورد نظر را قرار داده و در محفظه بالایی آب و یخ را بریزید. برای اطلاع از میزان دقیق آب یخ و گیاه مورد نظر با افراد با تجربه صحبت کرده یا به بروشور دستگاه مراجعه کنید.

  1. ورود گرما

این مرحله یکی از مهم‌ترین مراحل کار با دستگاه عرق گیری است در این قسمت نیاز است جهت عمل عرق گیری از گرما استفاده کنید. این موضوع باعث تبخیر آب و یخ در قسمت بالایی و انجام عمل تبخیر می‌شود. در این شرایط شما باید از یک شعله استفاده کنید؛ گاهی مواقع نیاز است تا از یک شعله جدا مثل اجاق گاز استفاده کرده یا در برخی مواقع نیز دستگاه‌های عرق گیری دارای المنت‌هایی جهت تولید گرما هستند. این گرما سبب به جوش آمدن آب در محفظه و بخار عرق می‌شود. برای اینکه عرق یا گلاب تولید شده کیفیت خوبی داشته باشد و شما بتوانید از تمام گیاه مورد نظر عرق تهیه کنید، نیاز است تا به خوبی دمای زیر مخزن و دستگاه را تنظیم کرده تا این کار به آرامی و به طور صحیح و اصولی انجام شود.

  1. جمع آوری کردن بخار درون محفظه دوم

در مرحله سوم، بخار آب به همراه عرق گیاه به قسمت بالای محفظه رفته و سپس از طریق لوله‌های خروجی دستگاه خارج می‌شود.

  1. خنک کردن عرق تولید شده

بخار و عرق گیاهی که تولید شده است بسیار داغ است و اگر شما درب محفظه را باز کنید ممکن است محصول تبخیر یا خراب شود. در این مواقع نیاز است تا به عرق اجازه دهید خنک شده و سپس آن را جمع آوری و در نهایت برای بسته‌بندی آماده کنید. توصیه می‌کنیم برای حفظ کیفیت محصولات تهیه شده اجازه دهید به طور کامل خنک شده و سپس اقدام به بسته‌بندی کردن آنها نمایید.

برخی مشکلات تولید عرقیات گیاهی که ممکن است رخ دهد

تولید عرقیات معطر با چالش ها و موانعی همراه است که در هر مرحله از تولید و عرضه می تواند تاثیراتی بر کیفیت و بازارپذیری محصول داشته باشد. از جمله این چالش ها می‌توان به مشکلات در کشت و پرورش گیاهان اشاره کرد؛ بسیاری از گیاهان معطر به شرایط خاصی مانند خاک مناسب، نور کافی، و آبیاری منظم نیاز دارند که عدم رعایت این نیازها می تواند موجب کاهش کیفیت محصول شود و پرورش دهندگان را با مشکلاتی مانند شیوع آفات و بیماری های گیاهی روبه رو کند. همچنین، فرآوری عرقیات معطر مستلزم تجهیزات پیشرفته و نیروی کار متخصص است؛ این موضوع نه تنها هزینه های تولید را افزایش می دهد بلکه در برخی موارد، محدودیت هایی در تامین به موقع تجهیزات و نیروی کار کارآمد نیز به وجود می آید.

از سوی دیگر، چالش های مربوط به بازاریابی و فروش نیز بر تولیدکنندگان تاثیرگذار است؛ رقابت شدید در بازار عرقیات، تولیدکنندگان را وادار می کند تا با کاهش قیمت یا افزایش هزینه های تبلیغاتی، سهم بازار خود را حفظ کنند که این امر می تواند درآمد و سودآوری آنها را کاهش دهد. علاوه بر این، رعایت مقررات و استانداردهای بهداشتی و محیطی ضروری است؛ تولیدکنندگان باید به دقت مطابقت با این استانداردها را رعایت کنند، زیرا عدم انطباق ممکن است منجر به جریمه ها یا از دست دادن بازار شود. در نهایت، برخی مشکلات نیز به دسترسی به مواد اولیه مربوط می شود؛ افزایش هزینه های تامین یا کمبود این مواد، تولیدکنندگان را مجبور به یافتن جایگزین هایی می کند که ممکن است بر کیفیت و مزیت رقابتی محصول تاثیر بگذارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *